Enkele afspraken en gedragsregels voor BC Alert05
Lidmaatschap
Het lidmaatschap van Alert’05 geldt voor 1 jaar, van 1 september tot en met 31 augustus. Afmelden dus voor 1 augustus.
Informatie om een bridgemiddag goed en gezellig te laten verlopen
Om het bridgespel goed te laten verlopen hebben we belangrijke basisregels. We zetten er een aantal op een rij.
Bieden
- Een bieding wordt geacht te zijn gedaan zodra de biedkaart uit de biddingbox is gehaald.
- Aarzelen bij het uitnemen van biedkaarten is in strijd met de spelregels, niet rommelen in het bakje.
Alerteren
- Alerteren is verplicht. Het uitgangspunt is dat je iedere bieding, waarvan je kunt vermoeden dat de tegenstander het niet begrijpt of er waarschijnlijk een andere betekenis aan geeft, moet alerteren.
- Alle biedingen die iets anders aangeven dan alleen de geboden kleur moeten gealerteerd worden. Bv: 1 klaver als dat een 2 kaart kan zijn, Stayman, Jacoby, Montreal, Muiderberg e.d.
- De alerterende speler moet erop letten dat beide tegenstanders dit hebben opgemerkt. Het is daarom goed om te wachten met bieden tot iedere speler zijn/haar kaarten heeft gestoken.
Stop kaart
Elk sprongbod moet worden voorafgegaan door de stopkaart zichtbaar op tafel te leggen.
Arbitrage
Sommigen vinden het vragen om arbitrage lastig. Toch zijn er veel situaties waarin de spelregels voorschrijven dat je een arbiter moet vragen om een oplossing.
Voorbeelden van dit soort situaties zijn:
Tijdens het bieden:
- voor de beurt bieden
- een onvoldoende bod doen
- het geven van ongeoorloofde inlichting door wijziging van een bieding
Tijdens het spelen:
- voor de beurt uitkomen
- een verzaking
Het gebeurt nogal eens dat dit soort situaties zelf wordt opgelost, maar helaas niet altijd tot ieders tevredenheid. Daarom is het beter om arbitrage te vragen, zodat het op de juiste wijze kan worden rechtgezet.
Hoffelijkheid aan tafel
In het Bridgeblad staan regelmatig artikelen en vragen over hoffelijkheid aan de bridgetafel. Bij bridge gaat het niet alleen om het spel, maar ook om de gezelligheid.
In de “Spelregels voor wedstrijdbridge” staat hierover een artikel (nr. 74).
Daarin staat o.a.: “ Een speler behoort zorgvuldig iedere opmerking of onnodige handeling te vermijden die ergernis of verlegenheid zou kunnen veroorzaken bij een andere speler of het genoegen van het spel zou kunnen verstoren.”
Bridge is wel een wedstrijdsport en iedereen wil graag goed scoren. Als dat niet lukt of er worden fouten gemaakt, kan dat soms wat emoties veroorzaken. Dat is begrijpelijk, maar blijf altijd hoffelijk, zowel tegen de tegenspelers als tegen de eigen partner. Probeer zoveel mogelijk opmerkingen te vermijden. We komen tenslotte allemaal voor een gezellige en fijne bridge middag.
Onze speelruimte is erg gehorig, regelmatig horen we van leden dat dit niet prettig is. Het kan de concentratie en het spelplezier behoorlijk beïnvloeden. Aan de ruimte kunnen we niet zoveel meer doen. Wel aan ons eigen gedrag: Tijdens het spelen zou er minder gepraat kunnen worden, ieder zou op het eigen stemgeluid kunnen letten, als u zelf klaar bent met spelen , niet gelijk gaan communiceren. Probeer de hoffelijkheid naar andere spelers op te brengen door nog even rustig (zwijgend) te blijven zitten. Laten we elkaar ook daarop wijzen.!!
Telefoon : Wilt u uw telefoon op de trilstand zetten of uitzetten.
Laatste ronde
Het is prettig dat iedereen tot en met de laatste ronde blijft zitten tenzij er directe noodzaak is weg te gaan. Na het laatste signaal kunt u dan naar huis gaan. Het is storend dat u als er nog gespeeld wordt de zaal verlaat.
Ruim de tafel op, de bridgemates worden door de TC leden opgehaald.
En dan nog een oproep van de leden die de speelmiddag organiseren.
Zeg de speelmiddag niet op het laatste nippertje af , of zelfs na 10.00 of 11.00 uur. Het brengt de organiserende leden sterk in moeilijkheden! Er moet dan nog op het laatste nippertje veel veranderd worden. Als u in het weekend al niet lekker bent , zeg dan gelijk af.! Als u maandag bent opgeknapt is dat fijn voor u en voor ons.
Het Bestuur